23 de novembre 2013

Apagallums

Macrolepiota procera


apagallums al marge del camí
Tot caminant per la carena dels turons de can Pasqual, just quan començàvem a baixar en direcció a la vall, ens vam trobar aquest fong, un apagallums. És un bolet poc conegut, però la seva mida fa que sigui fàcil de veure.


detall del barret de l'apagallums obert

Podem dir que és un dels primers fongs que surten, no el trobarem a cap hàbitat específic. tot i així, podem dir que requereix sòls àcids.

Al començament el paraigua està tancat i a mesura que va creixent, es va obrint fins quedar completament en posició horitzontal.

A la foto de la dreta es pot veure un exemplar gran amb el barret ja obert i amb una doble anella al peu. A prop de la base, en comença a sortir un de petitó amb el paraigua encara tancat.

Encara que l'apagallums és un bolet gran; fàcil de veure i reconèixer; i comestible, només es menja el barret; la manca de tradició fa que es recullin molt pocs.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

En aquesta pàgina podreu veure tant els bolets com els líquens que anem trobant.
Els bolets, i tots els fongs en general, tenen un paper molt important al bosc ja que ajuden a què hi hagi reutilització de la matèria orgànica.
Els líquens, per la seva banda, en ser molt sensibles a la contaminació atmosfèrica, poden servir com a bioindicadors de la polució de l'aire.

Cercar en aquest blog